Назад

CLP маркування мастил згідно з правилами ЄС

Скорочення CLP означає:
класифікація - Classification;
маркування - Labelling;
пакування - Packaging.
  Регламент CLP – Регламент Європейського парламенту та Ради від 16 грудня 2008 року № 1272/2008 щодо класифікації, маркування та пакування хімічних речовин та сумішей. Регламент набув чинності 20 січня 2009 р. і застосовується на всій території Європейського Союзу. Регламент CLP вносить зміни в Регламент (EC) No 1907/2006 «REACH».
  Регламент REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals – реєстрація, оцінка, дозвіл та обмеження використання хімічних речовин). Регулює виробництво та обіг усіх хімічних речовин, включаючи їх обов'язкову реєстрацію.
  Згідно з Регламентом CLP, з 2011 року кожна речовина, поміщена на ринок ЄС, незалежно від обсягів виробництва/імпорту, повинна бути класифікована, маркована та упакована відповідно до міжнародних стандартів GHS (Globally Harmonised System) – Узгоджена на глобальному рівні система класифікації та маркування хімічних речовин.


    Деякі змазки на основі мінерального мастила/розчинників можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, якщо їх випадково проковтнути. Навіть найменші їх кількості через низьку в'язкість можуть потрапити в дихальні шляхи та легені при ковтанні та викликати хімічне запалення легень, зване аспіраційною пневмонією.
  Для класифікації таких мінеральних мастил(згідно з Регламентом CLP для всіх вуглеводнів) межа в'язкості становила 7 мм2/с до 1 грудня 2010 року. Мінеральні мастила або суміші з мінеральними мастилами класифікувалися за допомогою попередження R65 «Шкідливо, може пошкодити легені при ковтанні». Однак, межа в'язкості 7 мм2/с була збільшена до 20,5 мм2/с відповідно до Регламенту CLP, внаслідок чого має бути класифіковано більше продуктів.
  Нова межа в'язкості застосовується з моменту набуття чинності новим Регламентом CLP. Таким чином, з 1 грудня 2010 року речовини повинні класифікуватися та маркуватися по-новому, а суміші - з 1 червня 2015 року. Продукти на основі естерів не підпадають під нову класифікацію.
0 0)