Назад

Вода для ЗОР


Вимоги до якості води
Зовнішній вигляд Чиста, без кольору та запаху
Рівень pH 6,5 – 8,0
Електропровідність < 400 мкСм/см
Загальна жорсткість 8 – 15°dH (140 – 270 ppm)
Зміст хлоридів < 50 ppm (мільйонних часток)
Зміст бактерій < 10² бакт./мл
Зміст грибків, дріжджів 0
Для приготування розчину ЗОР зазвичай рекомендують застосовувати воду середньої жорсткості. Оптимальний діапазон жорсткості від 5 до 20 нім. градусів. Для більш м'якої води рекомендується застосовувати або спеціальну ЗОР, або підвищення жорсткості додаванням присадок, що коригують. Для води з високою жорсткістю рекомендують або застосування спеціальних ЗОР (стійких до 50 нім. градусів) або додавання до робочої ЗОР дистильованої або деіонізованої води для зниження рівня загальної жорсткості. Жорсткість води за вітчизняними стандартами виражають в мг-екв/л. Таким чином 20,04 мг кальцію  [Ca2+]  в 1 літрі води обумовлюють 1 мг-екв/л кальцієвої жорсткості, а 12,16 мг магнію [Mg2+] в 1 літрі води – 1 мг-екв/л магнієвої жорсткості.

Загальну жорсткість визначають за такою формулою:

     Загальна жорсткість = [Ca2+] /20,04 + [Mg 2+] / 12,16

      де  [Ca2+]  та [Mg2+] – вміст кальцію та магнію в 1 літрі води в мг.

В даний час визначають усереднений показник – загальну жорсткість, яку зазвичай призводять до еквівалентної за активністю кількості CaCO3 в 1 літрі води.

Співвідношення різних одиниць жорсткості води:

 1 нім. градус = 17,8 мг CaCO3(ppm)/літр = 1,25 англ. градуси = 1,78 фр. градуси


Жорсткість води в мг-екв/л

Кальцієва жорсткість

Загальна жорсткість

Жорсткість у німецьких градусах

Жорсткість у французьких градусах

1 мг-екв/л

20,04 мг [Ca2+

50 мг CaCO3 (ppm)

2,8 нім. гр.

5 фр. гр.

2  мг-екв/л

40,08 мг [Ca2+

100 мг CaCO3 (ppm)

5,6 нім. гр.

10 фр. гр.

4 мг-екв/л

80,16 мг [Ca2+

200 мг CaCO3 (ppm)

11,2 нім. гр.

20 фр. гр.

6 мг-екв/л

120,24 мг [Ca2+

300 мг CaCO3 (ppm)

16,8 нім. гр.

30 фр. гр.

8 мг-екв/л

160,32 мг [Ca2+]  

400 мг CaCO3 (ppm)

22,4 нім. гр.

40 фр. гр.

За вітчизняною класифікацією водою з нормальною або помірною жорсткістю є вода від 4 до 8 мг-екв/л. До 4 мг-екв/л – м'яка, понад 8 мг-екв/л – тверда. Морська вода має жорсткість прибл. 65 мг-екв/л.
0 0)