Вимоги до якості води | |
Зовнішній вигляд | Чиста, без кольору та запаху |
Рівень pH | 6,5 – 8,0 |
Електропровідність | < 400 мкСм/см |
Загальна жорсткість | 8 – 15°dH (140 – 270 ppm) |
Зміст хлоридів | < 50 ppm (мільйонних часток) |
Зміст бактерій | < 10² бакт./мл |
Зміст грибків, дріжджів | 0 |
Загальну жорсткість визначають за такою формулою:
Загальна жорсткість = [Ca2+] /20,04 + [Mg 2+] / 12,16
де [Ca2+] та [Mg2+] – вміст кальцію та магнію в 1 літрі води в мг.
В даний час визначають усереднений показник – загальну жорсткість, яку зазвичай призводять до еквівалентної за активністю кількості CaCO3 в 1 літрі води.
Співвідношення різних одиниць жорсткості води:
1 нім. градус = 17,8 мг CaCO3(ppm)/літр = 1,25 англ. градуси = 1,78 фр. градуси
Жорсткість води в мг-екв/л |
Кальцієва жорсткість |
Загальна жорсткість |
Жорсткість у німецьких градусах |
Жорсткість у французьких градусах |
1 мг-екв/л |
20,04 мг [Ca2+] |
50 мг CaCO3 (ppm) |
2,8 нім. гр. |
5 фр. гр. |
2 мг-екв/л |
40,08 мг [Ca2+] |
100 мг CaCO3 (ppm) |
5,6 нім. гр. |
10 фр. гр. |
4 мг-екв/л |
80,16 мг [Ca2+] |
200 мг CaCO3 (ppm) |
11,2 нім. гр. |
20 фр. гр. |
6 мг-екв/л |
120,24 мг [Ca2+] |
300 мг CaCO3 (ppm) |
16,8 нім. гр. |
30 фр. гр. |
8 мг-екв/л |
160,32 мг [Ca2+] |
400 мг CaCO3 (ppm) |
22,4 нім. гр. |
40 фр. гр. |